onsdag 21. september 2011

Seksisme i skeive miljøer: Et tabubelagt emne!

Under Skeive Dagers "Pride House" arrangerte Oslo Queer et diskusjonsforum om seksisme i skeive miljøer. En etterlengtet diskusjon om et nesten stilltiende tema.

Oslo Queer startet diskusjonsforumet med å spørre de oppmøtte hva de assosierte begrepet seksisme med. Her kom betegnelser som hierarkisk kjønnsfordeling, forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn, fordeling av privilegier basert på kjønn og diskriminering basert på normer for kjønnsuttrykk. De fremmøtte var enige om at seksisme ikke bare handler om at kvinner blir undertrykt av menn, men at seksisme på ulike måter omfatter diskriminering av alle kjønn.

Seksisme i skeive miljøer
I et heteronormativt samfunn er det vi forbinder sexisme med i hovedsak undertrykkelse av kvinner. I et skeivt samfunn blir bildet fort mer komplekst, mente de oppmøtte. Den heteronormative modellen kan ikke bare overføres ved å si at homser undertrykker lesber, og peke på antall utesteder og sosiale tilbud for homser vs. lesber. Det finnes også diskriminering innad blant lesbene og blant homsene. Drittslenging mellom "butche" og feminine lesber er ikke et nytt fenomen. Heller ikke homsene har sluppet unna rivaliseringen mellom de maskuline og de feminine mennene.

Rivaliserende grupper på Gaysir
Feminine lesber føler seg på den ene siden ofte oversett og stigmatisert som heterofile i det skeive miljøet, mens de maskuline lesbene på den andre siden får kritikk for å ikke være kvinnelige nok. Blant homsene ser det ut til at krigen ikke er like intens, men utsagn som "Jeg liker ekte mannfolk, ikke sånne femiskruller" er heller ikke uvanlig.

På det skeive nettstedet Gaysir er det, etter antall medlemmer å dømme, størst interesse for grupper som "Femi-gutter og gutter som liker dem", men også grupper som "For oss som liker maskuline gutter og menn" har relativt mange medlemmer. De skeive jentene virker mer agressive i skillet mellom feminine og maskuline jenter og har grupper som "Feminine Jenter/Feminine Jenter!!!"og "Agressive FEMME og vi som liker dem!". Gruppene for de maskuline jentene er få og har under halvparten så mange medlemmer som de feminine jentenes grupper.

Transfobi
Seksisme i skeivemiljøer handler ikke bare om homser og lesber. Transpersoner og andre kjønnsoverskridere er også stigmatiserte og undertrykte grupper i og utenfor det skeive miljøet. Transpersoner har påpekt opptil flere ganger at transfobi dessverre er et utbredt fenomen blant skeive. Transpersoner møter blant annet mangel på aksept og inkludering av homser og lesber. Noen har vanskelig for å forstå hvorfor transseksuelle skal være endel av organisasjoner for lesbiske og homofile. Transseksualisme har ikke direkte noe med seksualitet å gjøre, men noen transseksuelle er også homofile. Dessuten er diskriminering av kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, i aller høyeste grad gjeldende for homofile kvinner og menn.

Feministiske "butche" lesber har også anklaget transmenn for å gi opp den feministiske kampen om å være maskulin kvinne, og mener derfor at transmenn er kvinneundertrykkende fordi de velger å «bli» menn. Transkvinner har også opplevd å li utestengt fra feministfestivaler fordi de ikke har «kvinneligerfaring». Transkvinner er med andre ord ikke akseptert fordi de tilsynelatende ikke har den samme oppveksten og erfaringen som cis-kvinner (født kvinne, lever som kvinne) har. Misforstått sexisme på sitt verste.

Men hva skal vi gjøre med det?
Hvordan kan vi best mulig møte sexisme i skeive miljøer? Et endelig og fullstendig svar er det vanskelig å komme med. Men de fremmøtte på Pride House var alle enige om at det måtte gjøres noen grep. Og at diskusjonen Under Skeive Dager var et steg i riktig retning. Sexisme i skeive miljøer må snakkes om, det må skrives om og det må diskuteres ulike fremgangsmåter. Slik at vi bedre kan angripe den tilsynelatende stilltiende problematikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar