tirsdag 8. mai 2012

Hva er trans?


Begrepet trans betyr ”tvers over” og brukes ofte som et samlebegrep for det mangfoldet av kjønnsoverskridende identiteter som faller utenfor tokjønnsmodellen med de to kjønnsmajoritetene kvinne og mann. Trans er ofte forbundet med en kjønnsoverskridende personer som opplever en større eller mindre uoverensstemmelse mellom biologisk kropp og kjønnsidentitet. Metaforer som ”født i feil kropp”, ”sperret inne i det motsatte kjønn” gir ofte et negativt perspektiv på trans og er ikke representativt for alle transidentiteter. Trans kan også forstås som en politisk betegnelse, der transaktivisme, transpolitikk og transrelaterte saker som rettigheter, juridisk kjønn, tvangssterilisering og behandling står sentralt. Noen mennesker ønsker ikke å identifisere seg som trans, men identifiserer seg som helt vanlige kvinner og menn som gjennomgår eller har gjennomgått behandling for en biologisk feil.

Transverdenen kan sies å strekke seg fra de som tradisjonelt beskrives som transvestittiske på den ene siden, til de transseksuelle på den andre. En transvestitt er en som veksler mellom et kvinnelig og et mannlig kjønnsuttrykk i tråd med samfunnets normer for kjønnet adferd (et annet ord for transvestitt er «cross-dresser»). En transvestitt ønsker i motsetning til en transseksuell ikke å endre på selve kroppen sin, men nøyer seg med å bruke klær og rekvisitter. Transseksuell er den medisinske betegnelsen på en person som ønsker å endre kroppen sin fra et kjønn til et annet ved hjelp av hormoner og plastisk kirurgi (på for eksempel ansikt, bryst, hofter og kjønnsorgan). Transseksuelle bruker i likhet med transvestittene klær og rekvisitter for å bekrefte sitt kjønn, men ønsker i tillegg å gjøre kroppslige endringer. Transseksuelle pendler dessuten ikke mellom en mannlig og en kvinnelig identitet, men befinner seg stabilt i en.

Mange foretrekker begrepet transperson fremfor transseksuell fordi det viser til de faktiske personene det gjelder og gir større muligheter til å snakke om sosiale og kulturelle aspekter ved det å være trans. Transpersoner som er født med en biologisk mannlig kropp, men som identifiserer seg som kvinne blir ofte referert til som transkvinner eller MTF (male-to-female). Motsatt blir transpersoner som er født med en biologisk kvinnelig kropp, men som identifiserer seg som menn kalt transmenn eller FTM (female-to-male). Transverden inkluderer også mennesker som identifiserer seg som både mann og kvinne, på engelsk kalt two-spirits, og mennesker som identifiserer seg som hverken eller, ofte kalt genderqueers. Intersex-personer (mennesker født med tvetydige kjønnsorgan) er ikke direkte en del av transverden, fordi kroppene deres avviker fra tokjønnsmodellen allerede ved fødselen av. Men mye av problematikken som gjelder for transpersoner gjelder også for intersex-personer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar