fredag 5. oktober 2012

Statsstøttet tvangssterilisering i Norge!

1. oktober 2012 ble Helsedirektoratets rapporten om gjennomgang av behnadlingstilbudet for
transseksuelle og transpersoner i Norge offentlig gjort, etter nesten et års ventetid. Denne rapporten sier at
tvangssterilisering av transpersoner er nødvendig for å endre juridisk kjønn. Jeg gjentar TVANGSSTERILISERING.

Ordet tvang formuleres selvfølgelig ikke av Helsedirektoratet selv, men i praksis er det ingen tvil om at Helsedirektoratet godkjenner at Rikshospitalets "Seksjon for transseksualisme" bruker sterilisering som et kriteriet for å skifte juridisk kjønn. Dette er en praksis som har skremmende likehetstrekk som da taterjenter fikk lov til å ta abort dersom de gikk med på å sterilisere seg etterpå.

At transpersoner i dag må sterilisere seg for å få bytte personnummer og skifte bokstav i passet er rett og slett offentlig og statsstøttet tvangssterilisering og vold mot transpersoner i Norge!

Amnesty har ytret flere ganger at dette er brudd på menneskerettigheter og har sammen med LLH og Skeiv Ungdom hatt demonstrasjoner og har en fremdeles pågående underskriftskampanje mot tvangssteriliseringen. Europarådet vedtok nylig en grunnleggende politikk om rettigheter for lhbt-personer og Norge har fått sterk kritikk for ikke å i det hele tatt ha et diskrimineringsvern for transpersoner. Transpersoner er per definisjon helt uten vern og rettigheter slik tilstanden er i Norge i dag.

Dette er etter min mening ikke bare en lhbt-sak, men en høyst feministisk problemstilling. Tvangssterilisering av transpersoner bygger på diskriminering av kjønn og styres av de samme mekanismene som førte til tvangssterilisering av tusenvis av uskyldinge taterkvinner. Tvangssterilisering av transpersoner handler om likestilling mellom kjønn og alles rett til å bestemme over egen kropp. Det er derfor på tide at feminister og venstresidens politiske støttespillere våkner opp og tar denne kampen på alvor!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar