lørdag 14. mai 2011

Seksisme i idretten: Kropp fremfor talent?

 













"Internasjonal badminton har fått innført nye regler. Alle kvinner må fra 1. mai spille i kjole. Det har Det internasjonale badmintonforbundet bestemt, og den nye klesregelen er innført for å gjøre sporten mer attraktiv for publikum og TV-seere."               
- Aftenposten.no 20.04.11 

"Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine", sier den svenske landslagstreneren Per-Henrik Croona. "Den nye klesregelen er ikke bare merkelig sett fra et likestillingsperspektiv, men også ut fra sportslige kriterier", mener andre i badmintionmiljøet.

Fra et feministisk perspektiv er det mildt sagt hårreisende! Gang på gang ser vi at kvinner blir fremstilt som 'kropp' fremfor 'hodet' i idretten. Kvinner må posere nakne eller halvnakne i magasiner, vise frem sitt fantastiske hjem (spesielt kjøkkenet), avbildes i kjole eller med forkle og dermed "bevise" at hun - på tross av musklene og idretten - er en ekte kvinne.

Kvinnelige sportsutøvere er ikke verdt å gi oppmerksomhet med mindre de viser hud og femininitet. Kvinnelige vollyballspillere må stille i minimale bikinier, tennisspillere i miniskjørt og nå, badmintonspillere i kjole. Om det hadde vært et ønske fra kvinnene selv eller et individuelt valg hver enkelt spiller kunne ta, hadde kritikken vært en annen. Det motsatte tilfelle skjedde nemlig for noen år siden da den norske bokseren og verdensmesteren, Cecilia Brækhus, ønsket å stille i en spesialsydd boksekjole under et mesterskap. Det ble hun derimot nektet.

Klær og utseendet kan synes å være viktigere enn prestasjoner og talent når kvinnelig idrettsutøver skal presenteres i media. Det er trist å høre at idretten i år 2011, fremdeles i så stor grad, styres av et sexistisk og objektiviserende syn på kvinner. Hvorfor kan vi ikke bare la kropp være kropp og talent være talent? Hurra for individuell frihet og til helvete med lovpålagte kleskoder!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar