Hvis du søker på "bakteriell vaginose" på nettet, er det ganske mange fornuftige helsesider som kan fortelle deg hva det er, hvordan det behandles og ikke minst: At det ikke er smittsomt, seksualpartneren din trenger ikke en gang sjekke seg. Ren løgn og totalt missvisende fakta!!
Bakteriell Vaginose
Bakteriell vaginose er ikke en kjønnssykdom på lik linje med klamydia eller syfilis, men puttes gjerne i samme kategori som soppinfeksjon. Grunnen til at den bakterielle vaginosen oppstår er i følge nettsidene jeg har sjekket ut at en viss bakterie i skjeden er i ubalanse. Det vil si at det er for mye av den og og at bakteriene begynner å spise på cellene i skjeden. Dette fører til en fiskelignende lukt på utflod og i noen tilfeller kløe og svie i underlivet.
Smitte og partnersjekk
Med unntak av et nettsted har samtlige nettsider jeg har vært innom (i underkant av ti) enten skrevet rett ut at bakteriell vaginose ikke er smittsom eller ikke skrevet noe om det i det hele tatt. Et eksempel er lommelegen.no der de avslutter artikkelen med: "Bakteriell vaginose er ikke smittsomt." På helsedoktoren.no - Norges nye helsenettsted, er de så skråsikre at de har valgt å bruke understrek og tykkebokstaver: "Tross dette er det ikke en seksuelt overført sykdom. Det betyr, at den ikke smitter."
På selveste helsenorge.no har de til og med skrevet et eget avsnitt med tittelen "Hva med partnerbehandling?" der de skriver at "Eksperter mener ikke at bakteriell vaginose er en seksuelt overførbar sykdom. Det er altså ikke nødvendig med partnerbehandling." Og helt fram til i dag stod det på nhi.no - Norsk Helseinformatikk, at "Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overført sykdom." Dette ble - etter en aldri så liten mail fra undertegnede - i dag endret til: "Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overført sykdom i heterofile forhold, men oppgis å overføres hyppig ved sex mellom kvinner".
Feilinformasjon og diskriminering
Alle de overnevnte nettstedene er tydelig laget for heterofile lesere og ingenting annet. Det er klart at en bakterie som finnes i skjeden ikke har noen påvirkning på en mann med penis. Men en seksualpartner er ikke nødvendigvis en biologisk mann! Både kvinner som har sex med kvinner, kvinner som har sex med transmenn og transmenn som har sex med transmenn blir i dette tilfellet totalt utelatt og dermed også feilinformert om den faktiske smittefaren. Det er ikke bare frustrerende for de som ønsker å vite sanne fakta om smittefare, men også i aller høyeste grad diskriminering av de som ikke er eller har sex med biologiske cis-menn (født som mann, lever som mann).
Skeive nettsider
Søker man spesifikt på "bakteriell vaginose smitte lesbisk" får man noen av de svarene som i utgangspunktet burde ha stått på de overnevnte helsesidene. Svarene gis da selvfølgelig av skeive nettsteder:
"Det er lite vanlig at kvinner smitter hverandre med sopp. Bakteriell vaginose derimot kan smitte fra kvinne til kvinne." skriver gaysir.no.
"Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, fordi den også kan oppstå av seg selv. [..] Kvinner som har sex med kvinner, kan lett overføre katarren til hverandre." skriver helseutvalget.no i sin brosjyre "Bedre Lesbisk Helse".
"25 prosent av lesbiske lider av den plagsomme sykdommen bakteriell vaginose. [..] Det er imidlertid uklart hvordan bakteriell vaginose smitter. Men når én part i et lesbisk forhold har sykdommen, er det svært sannsynlig at også den andre har den." skriver smia-oslo.no i en artikkel om "SOS - Seksuelt Overførbare Sykdommer".
Men selv om de skeive nettstedene skriver om lesbisk helse og smittefare, er det fremdeles en gruppe som blir fullstendig glemt: Nemlig transmenn.
Søkeord: "Bakteriell vaginose smitte transmenn"
Søker man på overnevnte søkeord får man beskjed om at det ikke finnes noen dokumenter som matcher denne kombinasjonen. Bytter man "transmenn" med "transpersoner" får man opp noen få nettsteder som linker til brosjyrer som skriver om bakteriell vaginose og transpersoner, men i hvert sitt avsnitt. For eksempel forklarer nettstedet i et avsnitt hva en transperson er, mens det i den samme brosjyren er skrevet at det kun er kvinner som kan få bakteriell vaginose.
Riktig informasjon eksisterer, men bare hvis du leter på de "riktige" stedene. For selv ikke etter oppfordring på mail gidder de heteronormative helsenettsidene å rette opp i den feilaktige informasjonen. NHI endret riktig nok teksten til å gjelde lesbiske, men fremdeles finnes det ingen tegn til å inkludere transmenn og andre personer med kvinne-like kjønnsorganer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar